top of page

Belasting op crypto in belgië: wanneer is crypto belastbaar?

Aeacus Lawyers

Nu de crypto bull market helemaal terug lijkt te zijn en heel wat cryptomunten een aanzienlijke waardestijging hebben ondergaan, ontvangen wij de laatste tijd heel wat vragen van bezorgde cryptobeleggers omtrent de fiscale behandeling en of ze belasting moeten betalen op hun cryptowinsten.

Bitcoin in België

Middels onderstaand overzicht wensen we alvast de grote krijtlijnen van de fiscale regels en de belasting voor cryptowinsten van natuurlijke personen met fiscale woonplaats in België nader toe te lichten. Hierbij zullen we eveneens duiden wanneer cryptowinsten belastbaar zullen zijn.

Eerste Scenario: Normaal Beheer van Privévermogen (niet belastbaar)

Indien de investering in cryptomunten wordt beschouwd als een integraal onderdeel van het normale beheer van een privévermogen, kan de gerealiseerde meerwaarde in beginsel vrijgesteld zijn van belastingheffing. Het al dan niet voldoen aan de criteria voor normaal beheer is een feitekwestie. Doorgaans worden de volgende factoren in beschouwing genomen:

  •  De wijze van verkrijging van de cryptomunten (eigen middelen, leningen, erfenis, …);

  •  De duur van het bezit van de cryptomunten voorafgaand aan verkoop;

  • De frequentie van aan- en verkooptransacties in cryptomunten;

  • De beleggingsstrategie met betrekking tot cryptomunten, zoals:  buy & hold, trending, daytrading, scalping en arbitrage;

  • De betrokkenheid bij mining-activiteiten;

  •  Het gebruik van gespecialiseerde software en andere gespecialiseerde apparatuur;

  • Het percentage van het totale vermogen dat is belegd in cryptomunten;

  • Welke cryptomunt heb je gekocht? Bitcoin en Ethereum worden daarbij als minder speculatief beschouwd dan bijvoorbeeld Dogecoin, Shiba Inu of een munt met een kleine market cap.

Wanneer u cryptomunten voor een langere tijd aanhoudt zal er in de regel sprake zijn van normaal beheer van privévermogen en moeten ze bijgevolg niet worden aangegeven in uw aangifte.

Tweede Scenario: Speculatief Inkomen (33% belasting)

Indien de fiscus van mening is dat er sprake is van speculatie, zullen de behaalde winsten uit cryptomunten belast worden als diverse inkomsten tegen een vast belastingtarief van 33% (te vermeerderen met de gemeentelijke opcentiemen).

Dit is van toepassing wanneer de handel in cryptomunten meer gericht is op snelle winsten (daytraden) en risicovolle speculaties (gebruik van schuldfinanciering/leningen om crypto aan te kopen).

In dit kader is het relevant om een parlementaire vraag van 9 mei 2000 aan te halen, gesteld door Vincent Van Quickenborne, over de belasting op speculatieve inkomsten en de interpretatie van “abnormale speculatieve voornemens.” Volgens de toenmalige minister van Financiën worden speculatieve handelingen gekenmerkt door risicovolle transacties, gericht op prijsschommelingen met kans op grote winsten of verliezen.

Kenmerken die op speculatie kunnen wijzen, zijn onder meer: een korte aanhoudingsperiode, een opvallend verschil tussen aan- en verkoopprijs, het gebruik van geleend geld en een investering die niet in verhouding staat tot het privévermogen. De minister benadrukte dat elke situatie individueel beoordeeld moet worden, op basis van de specifieke feiten en juridische context. Opmerkelijk is dat bij herhaaldelijke speculatieve handelingen de inkomsten zelfs als beroepsinkomsten kunnen worden belast (zie hierna).


Derde Scenario: Beroepsinkomen (Progressief Tarief)

In een derde scenario kan de fiscus van mening zijn dat de activiteit van cryptobeleggen op professionele wijze wordt uitgevoerd, met name bij frequent handelen in cryptomunten zoals bv. daytraders doen. In dit geval kunnen de behaalde winsten worden belast als beroepsinkomen en vervolgens onderworpen worden aan de progressieve belastingtarieven. Deze kunnen in België oplopen tot 50%. Bovendien zullen sociale zekerheidsbijdragen eveneens verschuldigd zijn.

  • Frequentie en herhaling: Regelmatige en herhaalde crypto-transacties.

  • Onderlinge verbondenheid: Transacties met een gemeenschappelijk doel.

  • Continuïteit: Structurele en doorlopende activiteiten, vergelijkbaar met een bedrijf.

  • Organisatie: Gebruik van middelen zoals personeel, kantoorruimte of tools.

  • Link met andere beroepen: Aansluiting bij andere beroepsactiviteiten gerelateerd aan crypto versterkt het beroepskarakter. De afwezig van een andere (fulltime) beroepswerkzaamheid kan eveneens een indicatie vormen voor het beroepsmatig karakter van cryptowinsten.

  • Winstmogelijkheid: Activiteiten moeten vatbaar zijn voor winst, al is winst niet verplicht.

De ervaring en een analyse van bestaande rulings leert dat er niet snel besloten wordt tot een een beroepsmatig inkomen aangaande crypto. Niettemin is het belangrijk om hier waarkzaam voor te zijn daar de fiscale en sociale gevolgen zeer verregaand kunnen zijn.


Vierde Scenario: Roerende Inkomsten (30%)

Naast de eventuele realisatie van meerwaarden/winsten op uw cryptobeleggingen is het  mogelijk dat u passieve inkomsten genereert door middel van uw cryptomunten. Wij denken daarbij in het bijzonder aan staking, lending, liquidity rewards en Air drops.

Daarbij is het mogelijk dat dergelijke inkomsten kwalificeren als belastbare roerende inkomsten (belast aan 30%) of als inkomsten uit roerende verhuur (eveneens belastbaar aan 30% maar er kan eerst nog toepassing worden gemaakt van een kostenforfait waardoor de reële belastingdruk lager uitvalt).

Hoe zit het met passieve inkomsten die je geniet op een buitenlands platform zoals Coinbase, Binance, Kraken, BLOX, etc.? Dan loop je immers het risico dat je tweemaal belasting betaalt op dezelfde roerende inkomsten (bronheffing van doorgaans 15% in het land waar het platform gevestigd is en vervolgens nog eens 30% in België op het saldo waar je belast wordt op je wereldwijde inkomsten).


Fiscale Ruling

Teneinde rechtszekerheid te bekomen omtrent uw persoonlijke fiscale situatie, kan het aangeraden zijn om een zgn. “ruling” aan te vragen bij de FOD Financiën. Een fiscale ruling, ook wel bekend als een fiscale voorafgaande beslissing, is een formele procedure waarbij een belastingplichtige voorafgaand aan een specifieke transactie advies en duidelijkheid kan verkrijgen van de belastingautoriteiten over hoe bepaalde fiscale regels op die situatie van toepassing zullen zijn.

Belangrijk in dit kader is dat u een ruling of advies vraagt voorafgaand aan het verkopen van uw cryptomunten.

Enkele praktijkvoorbeelden

Voorafgaande beslissing 2022.1049: harvesting inkomsten als roerend inkomen

In deze beslissing vroeg de aanvrager om zekerheid over de belasting op zijn inkomsten uit harvesting op de Symbol-blockchain. Harvesting is het proces waarbij een node transacties valideert en beloningen ontvangt in de vorm van nieuwe cryptomunten. De aanvrager had geïnvesteerd in cryptomunten zoals Bitcoin, NXT en NEM. Via het Symbol-netwerk ontving hij nieuwe cryptomunten door een opt-in mechanisme. Deze vergoedingen werden verkregen door het valideren van transacties via het "Proof-of-Stake+" consensusmechanisme, waarbij nodes willekeurig worden geselecteerd op basis van hun "importance-score."

De Dienst Voorafgaande Beslissingen (DVB) concludeerde dat de inkomsten die de aanvrager ontving voor zijn bijdrage als validator beschouwd moesten worden als roerende inkomsten. Volgens artikel 17, § 1, WIB 92 vallen opbrengsten van roerende goederen of kapitalen onder deze categorie. Dit betekent dat de inkomsten uit harvesting belast worden tegen een tarief van 30%. De beslissing verduidelijkt dat dergelijke vergoedingen niet vrijgesteld zijn van belasting en dat ze als inkomsten in natura worden beschouwd.

Voorafgaande beslissing 2022.0911: staking en liquidity rewards als diverse of roerende inkomsten

In een andere ruling werd een verzoek ingediend door een aanvrager die actief was als softwareontwikkelaar en consultant. Hij vroeg de DVB om te bevestigen dat zijn inkomsten uit staking en deelname aan Decentralized Finance (DeFi)-projecten niet zouden worden beschouwd als beroepsinkomsten, maar eerder als inkomsten uit privévermogen.

De DVB analyseerde de situatie en bepaalde dat de activiteiten van de aanvrager niet voldeden aan de criteria voor beroepsinkomsten, zoals gedefinieerd in artikel 23, WIB 92. De inkomsten werden gegenereerd zonder professioneel advies of beleggingen door zijn vennootschap, en de crypto-investeringen werden gefinancierd met privévermogen zonder het gebruik van leningen.

Wat betreft de aard van de inkomsten, stelde de DVB vast dat meerwaarden uit de verkoop of omwisseling van crypto-activa gekwalificeerd konden worden als diverse inkomsten volgens artikel 90, eerste lid, 1°, WIB 92. Daarnaast werden staking rewards en liquidity rewards voornamelijk als roerende inkomsten beschouwd, die belast worden tegen een tarief van 30%. Echter, wanneer de inkomsten niet onder roerende goederen of kapitalen vallen, worden ze gekwalificeerd als diverse inkomsten en belast tegen een tarief van 33%.

Deze ruling biedt duidelijkheid over de fiscale behandeling van staking en liquidity mining, en benadrukt dat de exacte belastingbehandeling afhangt van de specifieke aard van de inkomsten.

Cryptobelasting en verplichtingen

De bovenstaande rulings maken duidelijk dat belastingplichtigen hun crypto-inkomsten correct moeten aangeven in de jaarlijkse personenbelasting. Dit betekent dat, in tegenstelling tot bijvoorbeeld dividenden waarbij vaak automatisch roerende voorheffing wordt ingehouden, de verantwoordelijkheid voor het aangeven van crypto-inkomsten bij de belastingplichtige zelf ligt.

Mocht u nog vragen hebben over het aangegeven van uw cryptorekeningen lees dan zeker ons artikel

Het is cruciaal om goed op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen in de fiscale regelgeving rondom crypto. De regels veranderen snel, en een zorgvuldige aangifte kan helpen om boetes en achterstallige belastingen te voorkomen.

Heeft u vragen over uw specifieke situatie en of uw trades als normaal beheer van privévermogen beschouwd kunnen worden? Plan dan via de knop hieronder een vrijblijvende afspraak in. Tijdens deze meeting bespreken we uw concrete situatie in detail en krijgt u meteen onze eerste inzichten.





Christophe Romero Senne Verholle


Comentarios


Contact

Aeacus Lawyers staat tot uw dienst voor al uw juridische vragen. U kan met ons geheel vrijblijvend contact opnemen via het onderstaande e-mailadres of door het onderstaande formulier in te vullen. Wij komen zo spoedig mogelijk bij u terug. 

bottom of page