Bij Aeacus Lawyers ontvangen we steeds vaker vragen van accountants en klanten over hoe cryptomunten, wanneer deze als betaalmiddel worden ontvangen, correct geboekt en gewaardeerd moeten worden. Met de groeiende populariteit van cryptomunten zoals bitcoin, en hun toenemende gebruik in de zakelijke wereld, is het van essentieel belang dat bedrijven inzicht krijgen in de juiste boekhoudkundige verwerking van deze digitale activa.
Definitie van virtuele munten
Virtuele munten, zoals bitcoin, worden gedefinieerd als een digitale weergave van waarde die niet door een centrale bank of een overheid wordt uitgegeven of gegarandeerd, die niet noodzakelijk aan een wettelijk vastgestelde valuta is gekoppeld en die niet de juridische status van valuta of geld heeft, maar die door natuurlijke of rechtspersonen als ruilmiddel wordt aanvaard en die elektronisch kan worden overgedragen, opgeslagen en verhandeld.
Boekhoudkundige verwerking van crypto
De Commissie voor Boekhoudkundige Normen (CBN) heeft een advies uitgebracht over de verwerking van cryptomunten. Dit advies is specifiek gericht op het geval waarin een vennootschap een factuur, oorspronkelijk opgesteld in euro, betaalt krijgt in bitcoin (of andere cryptomunten).
Traditionele valuta worden vaak geboekt als liquide middelen. de CBN merkt op dat cryptomunten buiten deze categorie vallen. Dit komt omdat cryptomunten geen algemeen aanvaard betaalmiddel zijn en niet worden bijgehouden door kredietinstellingen. Dit maakt de kwalificatie als "liquide middelen" ongeschikt aldus het CBN.
Daarnaast sluit de CBN de voorstelling van cryptomunten als "geldbelegging" uit. Volgens het KB WVV vallen geldbeleggingen onder tegoeden bij kredietinstellingen of beleggingsproducten zoals effecten of edele metalen. Aangezien cryptomunten niet onder deze definitie vallen en vanwege hun hoge volatiliteit, is ook deze kwalificatie niet passend.
Cryptomunten als overige vorderingen
De CBN is van mening dat cryptomunten het beste geboekt kunnen worden onder de rubriek "Overige vorderingen" op het actief van de balans. Een cryptomunt vertegenwoordigt namelijk in essentie een vordering op een toekomstige tegenpartij die bereid is, in ruil voor de levering van een bepaalde hoeveelheid cryptomunten, goederen of diensten te verstrekken. Dit sluit aan bij de werking van het cryptomuntensysteem. Door cryptomunten op deze manier te boeken, wordt benadrukt dat het hier niet gaat om een vordering op een kredietinstelling, maar op een beperkt aantal partijen die bereid zijn transacties in cryptomunten te accepteren.
Aangezien cryptomunten geen wettelijk erkend betaalmiddel zijn, vormen ze slechts een alternatieve methode om transacties te voltooien tussen partijen die hiermee instemmen. Door cryptomunten als "Overige vorderingen" te boeken, wordt bovendien duidelijk dat een tegenpartij altijd nog akkoord moet gaan met de betaling in cryptomunten. Dit aspect komt veel minder tot uiting bij een kwalificatie als "geldbelegging" en is helemaal niet van toepassing bij "liquide middelen".
Waardering van cryptomunten
Een ander belangrijk aandachtspunt betreft de waardering van cryptomunten. Artikel 3:46 KB WVV bepaalt dat waardeverminderingen moeten worden toegepast op vorderingen wanneer er onzekerheid bestaat over de terugbetaling. Cryptomunten worden als zeer volatiel beschouwd, wat betekent dat hun waarde op balansdatum lager kan zijn dan hun boekwaarde. In dat geval moeten waardeverminderingen worden doorgevoerd volgens het voorzichtigheidsbeginsel. Omgekeerd is herwaardering van cryptomunten niet toegestaan, zelfs als hun waarde is gestegen, aangezien vorderingen niet in aanmerking komen voor herwaarderingsmeerwaarden.
Transparantie in de toelichting
Tot slot beveelt de Commissie aan om in de toelichting bij de jaarrekening duidelijk te vermelden welk bedrag binnen de rubriek "Overige vorderingen" betrekking heeft op cryptomunten. Dit zorgt voor meer transparantie en geeft een duidelijker beeld van de positie van cryptomunten binnen de vennootschap.
Conclusie
Cryptomunten kunnen niet worden geboekt als liquide middelen of geldbeleggingen, maar moeten worden ingedeeld onder "Overige vorderingen". Deze aanpak biedt een transparante en pragmatische manier om de risico's en onzekerheden die verbonden zijn aan cryptomunten te beheren. Aangezien de regelgeving op dit gebied nog in ontwikkeling is, zal het interessant zijn om te zien hoe toekomstige wetgevingsaanpassingen deze kwestie verder zullen behandelen.
Heeft u nog vragen of opmerkingen aangaande bovenstaande problematiek? Boek gerust een vrijblijvend gesprek in.
Christophe Romero Senne Verholle
Comments