Cryptocurrency-investeringen zijn de afgelopen jaren enorm gegroeid, en met die groei zijn ook de fiscale implicaties voor beleggers veranderd. De Belgische belastingautoriteiten maken een duidelijk onderscheid tussen investeerders die hun crypto bezitten als normaal beheer van hun privévermogen (buy and hold) en zij die actief handelen (daytraden). Dit onderscheid bepaalt of en hoe je belasting moet betalen op je winsten.
Buy and Hold: Normaal Beheer van Privévermogen (geen belasting)
Wanneer je crypto aankoopt en voor een lange tijd aanhoudt zonder actief te handelen, wordt dit doorgaans beschouwd als normaal beheer van privévermogen. Dit betekent dat je handelt als een passieve investeerder, wat vergelijkbaar is met een langetermijnbelegging in bijvoorbeeld aandelen. Zolang je deze crypto’s gewoon aanhoudt en er niet frequent handelt, worden de eventuele winsten bij verkoop in België doorgaans als belastingvrij beschouwd.
Daytraden in crypto: speculatieve beleggingen of professioneel traden?
Daytrading, waarbij je meerdere transacties per dag uitvoert om te profiteren van korte-termijn koersbewegingen, valt in de regel niet onder het normaal beheer van privévermogen. Dit aangezien dit soort van traden als risicovoller wordt beschouwd. Bijgevolg zal er hier wel belasting moeten worden betaald. Hoeveel belasting je op daytraden in crypto betaalt hangt af van de specifieke situatie:
1) Speculatieve Beleggingen
Als je regelmatig crypto koopt en op korte termijn verkoopt om snel winst te maken, kan de Belgische fiscus je aanmerken als een speculatieve belegger. Speculatieve winsten worden belast als diverse inkomsten en zijn onderworpen aan een vast tarief van 33%, plus gemeentelijke opcentiemen. In de regel maakt het weinig uit of je dit als hobby doet; de frequentie en de aard van je handelen bepalen of het als speculatief wordt gezien.
In dit kader kan het interessant zijn om te verwijzen naar een parlementaire vraag van de heer Van Quickenborne van 9 mei 2000, waarin werd gevraagd naar de belasting op inkomsten uit speculatie en de interpretatie van “abnormale speculatieve voornemens”. De minister van Financiën antwoordde dat speculatie wordt gekenmerkt door transacties met een hoog risico, waarbij men inzet op prijsstijgingen of -dalingen met kans op hoge winst of groot verlies. Factoren zoals een korte aanhoudingsperiode, een wanverhouding tussen aan- en verkoopprijs, financiering met geleend geld en de omvang van de investering ten opzichte van het privévermogen kunnen wijzen op een speculatief karakter. De minister benadrukte dat elke situatie afzonderlijk moet worden beoordeeld op basis van de feitelijke en juridische omstandigheden. Daarnaast stelde hij dat herhaalde speculatieve handelingen eerder als beroepsinkomsten belastbaar kunnen zijn dan als diverse inkomsten.
2) Professionele trader en beroepsinkomen
Als je dagelijks of maandelijks aantal trades dermate groot is en de manier waarop je dit doet professioneel georganiseerd is kan de fiscale Administratie van mening zijn dat je cryptowinsten als beroepsinkomsten moeten worden belast. Bijgevolg zouden je winsten worden belast volgens de progressieve belastingtarieven van 25% tot 50% (te vermeerderen met gemeentelijke opcentiemen), afhankelijk van je totale inkomsten. Daarnaast moet je als professionele trader ook sociale bijdragen betalen, omdat je beschouwd zal worden als een zelfstandige. Het voordeel hier is dat je wel je beroepskosten kan aftrekken van je belastbare basis.
3) Gebruik van een tradingvennootschap
Voor professionele daytraders kan het oprichten van een tradingvennootschap een fiscaal optimale optie zijn. Door je handelsactiviteiten binnen een vennootschap te structureren, kan je profiteren van het Belgische vennootschapsbelastingtarief van 20% tot 25%, wat doorgaans lager is dan de personenbelasting op beroepsinkomsten. Bovendien biedt een vennootschap mogelijkheden om kosten af te trekken en winsten op een fiscaal gunstigere manier te beheren.
Daarnaast biedt een vennootschap ook fiscale voordelen bij de uitkering van winsten aan aandeelhouders. Via het VVPRbis-regime kunnen dividenden worden uitgekeerd aan een verlaagd tarief van 15%, op voorwaarde dat de aandelen voldoen aan bepaalde voorwaarden, zoals een minimale holdingperiode van vier jaar. Dit is aanzienlijk lager dan de gewone roerende voorheffing van 30%.
Verder kan je bij het gebruik van een liquidatiereserve de uitkering van winsten zelfs nog voordeliger maken. Hierbij wordt een tarief van slechts 10% gehanteerd bij aanleg van de liquidatiereserve en betaal je vervolgens slechts 5% roerende voorheffing bij uitkering van winsten na minstens vijf jaar (0% als de vennootschap wordt vereffend). Dit maakt het gebruik van een vennootschap fiscaal nog interessanter , waardoor de totale belastingdruk via een vennootschap aanzienlijk lager kan uitvallen vergeleken met een situatie waarbij je zonder vennootschap handelt en al je winsten aan het progressief tarief worden belasting in de personenbelasting (en daarenboven nog sociale bijdragen verschuldigd zijn).
Conclusie
De fiscale behandeling van het beleggen of traden in cryptocurrencies in België hangt af van hoe je je belegging of de handelsactiviteit wordt eruit ziet. Buy and hold-strategieën, waarbij je crypto's voor de lange termijn aanhoudt zonder (frequent) te handelen, worden doorgaans beschouwd gezien als normaal beheer van privévermogen en zijn daarom belastingvrij. Echter, bij daytrading wordt dit snel als speculatief of professioneel handelen beschouwd, waarbij winsten belast worden tegen respectievelijk 33% of progressieve belastingtarieven tot 50%. Voor professionele traders kan het oprichten van een tradingvennootschap fiscaal voordeliger zijn, met een lagere vennootschapsbelasting van 25%, en uitkeringen via het VVPRbis-regime of via een liquidatiereserve, wat de totale belastingdruk aanzienlijk verlaagt ten opzichte van de personenbelasting.
Heeft u vragen over uw specifieke situatie en of uw trades als speculatief inkomen dan wel als normaal beheer van privévermogen beschouwd kunnen worden? Of wenst u mogelijks een vennootschap op te richten voor uw tradingactiviteit? Plan dan via de knop hieronder een vrijblijvende afspraak in. Tijdens deze meeting bespreken we uw concrete situatie in detail en krijgt u meteen onze eerste inzichten.
Christophe Romero Senne Verholle
Comments