top of page

Investeren in crypto: privé of via een vennootschap?

Aeacus Lawyers

Cryptocurrencies zijn al lang niet meer de nichemarkt die ze ooit waren. Steeds meer particulieren maken aanzienlijke winsten door te investeren in digitale activa, en sommigen gaan nog een stap verder door actief te daytraden, te minen of te profiteren van staking en liquidity rewards. Dit roept de vraag op: blijf je als natuurlijke persoon investeren of is het fiscaal en praktisch interessanter om een vennootschap op te richten die belegt in crypto?

een bitcoin waarin de eigenaar de keuze moet maken of hij verder wil investeren privé dan wel via zijn vennootschap

Investeren in crypto als privépersoon

Het grootste fiscale voordeel van privé-investeringen in crypto is de mogelijkheid om in bepaalde gevallen belastingvrij te blijven. Indien de fiscus oordeelt dat de aan- en verkopen onder het normaal beheer van privévermogen (goede huisvader) vallen, zijn de gerealiseerde winsten momenteel vrijgesteld van belasting. Dit betekent dat occasionele investeerders die louter investeren op lange termijn en zonder uitgesproken speculatieve strategie, in principe geen belasting moeten betalen op hun meerwaarde.

Na de recente supernota van Bart De Wever lijkt er echter een mogelijke verschuiving op til. Er wordt gespeculeerd dat crypto-winst uit normaal beheer in de toekomst toch belast kan worden aan 5%, al is dit op dit moment nog niet concreet uitgewerkt in de wetgeving.

Wanneer de belastingadministratie van mening is dat de investeerder speculatief handelt – bijvoorbeeld door frequent te traden met een duidelijke winstmaximalisatie als doel – dan wordt de meerwaarde belast als divers inkomen tegen een tarief van 33% plus gemeentelijke opcentiemen. Dit tarief geldt voor wie actief koopt en verkoopt, zonder dat dit als een beroepsactiviteit wordt beschouwd.

Crypto-inkomsten uit harvesting, staking, liquidity rewards en mining worden fiscaal anders gekwalificeerd. Ze kunnen worden beschouwd als roerend inkomen, belast aan 30%, of als divers inkomen aan 33%.

Indien de fiscus beslist dat de crypto-activiteiten een beroepswerkzaamheid vormen, dan vallen de inkomsten onder de progressieve tarieven van de personenbelasting, die kunnen oplopen tot 50% plus gemeentelijke opcentiemen. Daarbovenop moeten er dan ook sociale zekerheidsbijdragen worden betaald.

Een van de grootste uitdagingen bij privé-investeringen in crypto is de onduidelijkheid over de fiscale kwalificatie. De grens tussen normaal beheer, speculatief handelen en beroepswerkzaamheid is niet altijd duidelijk af te bakenen. Dit zorgt voor rechtsonzekerheid, waarbij investeerders bij een controle door de fiscus voor onaangename verrassingen kunnen komen te staan.

Investeren in crypto via een vennootschap

Een vennootschap biedt een groot voordeel op het vlak van eenvoud en voorspelbaarheid. Alle inkomsten uit crypto worden beschouwd als belastbare winst en worden belast aan 20% of 25%, afhankelijk van de grootte van de vennootschap en het belastbaar inkomen. Dit elimineert de onzekerheid rond de fiscale kwalificatie van crypto-inkomsten, aangezien er geen discussie kan zijn over de aard van de activiteit.

Het nadeel is echter dat je in een vennootschap altijd belasting moet betalen op je winsten. Dit betekent dat je geen aanspraak kunt maken op een belastingvrij regime (zoals bij normaal beheer) en ook niet kunt genieten van het verlaagde tarief van 5%, mocht dat er ooit komen. Een vennootschap is dus vooral interessant voor investeerders die systematisch winst maken en niet afhankelijk willen zijn van de interpretatie van de fiscus.

Een andere belangrijke uitdaging is de uitkering van winsten uit de vennootschap. Wanneer een aandeelhouder geld uit de vennootschap naar zijn privévermogen wil overbrengen, is hier doorgaans een roerende voorheffing op verschuldigd. Dankzij het VVPRbis-regime of een liquidatiereserve kan dit tarief echter worden verlaagd van 30% naar 15%.

Een praktisch probleem waarmee veel crypto-investeerders worden geconfronteerd bij het oprichten van een vennootschap, is het inbrengen van cryptogelden in de vennootschap. Veel notarissen zijn hier terughoudend in, omdat crypto-activa moeilijk te waarderen zijn en de herkomst niet altijd eenvoudig aantoonbaar is. Dit kan een struikelblok vormen voor wie zijn bestaande portefeuille in een vennootschap wil onderbrengen.

Daarnaast brengt een vennootschap bijkomende administratieve verplichtingen met zich mee. Zo moet er een boekhouding worden bijgehouden, jaarlijks een vennootschapsaangifte worden ingediend. Dit maakt een vennootschap minder interessant voor wie slechts af en toe actief is in de cryptowereld.

Combinatie: crypto deels privé, deels via vennootschap

In de praktijk zien we dat sommige investeerders ervoor kiezen om een deel van hun crypto-activa privé te houden en een deel onder te brengen in een vennootschap. Daytrading, mining en staking worden dan vaak binnen een vennootschap uitgevoerd, terwijl lange termijn investeringen (HODLing) privé worden gehouden. Op die manier kunnen de langetermijnwinsten eventueel profiteren van het belastingvrije regime (of het toekomstige 5%-tarief), terwijl de actieve activiteiten binnen een vennootschap fiscaal efficiënt worden afgehandeld.

Belangrijk is wel dat de fiscus bij een gemengde aanpak niet alsnog beslist om de privéwinsten als beroepsinkomen te belasten. Een duidelijke scheiding en een goed onderbouwde fiscale strategie zijn essentieel om discussies met de fiscus te vermijden.

Conclusie: crypto privé of vennootschap?

Wie overweegt om een vennootschap op te richten voor crypto-investeringen, doet er goed aan om eerst grondig na te denken over de voor- en nadelen. Voor occasionele beleggers die voornamelijk op lange termijn investeren, biedt privébezit momenteel nog steeds de meeste fiscale voordelen. Voor actieve traders, miners en stakers kan een vennootschap meer stabiliteit en rechtszekerheid bieden zeker wanneer ze zich in de grijze zone bevinden tussen speculatieve belegger en professionele belegger.

Gezien de complexe en snel evoluerende regelgeving rond crypto en fiscaliteit is een fiscale analyse vaak wenselijk. Aeacus beschikt over uitgebreide ervaring en praktijkkennis in het begeleiden van crypto-investeerders bij het opzetten van vennootschappen en het optimaliseren van hun fiscale situatie. Neem contact op voor een eerste vrijblijvend gesprek.





Christophe Romero Senne Verholle

Comments


Contact

Aeacus Lawyers staat tot uw dienst voor al uw juridische vragen. U kan met ons geheel vrijblijvend contact opnemen via het onderstaande e-mailadres of door het onderstaande formulier in te vullen. Wij komen zo spoedig mogelijk bij u terug. 

bottom of page