top of page

Meerwaardebelasting op crypto is een realiteit

Aeacus Lawyers

Na maanden onderhandelen is er eindelijk een federale regering. Wat velen al vreesden is werkelijkheid geworden: een meerwaarde op financiële vaste activa van 10%. Volgens het regeerakkoord zou deze eveneens van toepassing zijn op cryptowinsten.

persoon die zich afvraagt of er een meerwaardebelasting komt op crypto

Uniform tarief of nieuwe complexiteit?

Het regeerakkoord, zoals ingekeken door Aeacus Lawyers stelt letterlijk: "Er komt een algemene solidariteitsbijdrage van 10% op de toekomstige gerealiseerde meerwaarde van financiële activa, incl. crypto-activa, opgebouwd vanaf het moment van de invoering van de bijdrage. Historische meerwaarden zijn dus vrijgesteld. "

De grote vraag blijft of dit zal leiden tot een uniform tarief van 10% op alle winsten uit crypto (ook speculatieve winsten), of dat het veeleer een verhoging zal zijn van de belastingdruk voor beleggers die vandaag genieten van de vrijstelling bij normaal beheer van privévermogen als goede huisvader (0%).

Ook voor crypto-activa zou er voorzien worden in een aftrekbaarheid van minderwaarden binnen hetzelfde jaar, maar zonder de mogelijkheid tot overdracht naar volgende jaren. Concreet betekent dit dat verliezen afgetrokken kunnen worden van de gerealiseerde winsten binnen eenzelfde jaar.

Belangrijk om op te merken is dat de jaarlijkse vrijstellingsdrempel van 10.000 EUR jaarlijks zou worden geïndexeerd.

Finaal vermeldt het regeerakkoord dat de maatregelen die in deze legislatuur worden goedgekeurd, pas in 2026 in werking zouden treden. Met andere woorden, we krijgen nog één jaar respijt voordat de meerwaardebelasting op crypto-activa effectief van kracht wordt.

Een de facto belastingverhoging verhoging voor goede huisvader-beleggers?

Gezien de Belgische fiscale geschiedenis, lijkt het waarschijnlijk dat deze hervorming in essentie neerkomt op een belastingverhoging voor beleggers die handelen volgens het principe van normaal beheer.

Waar zij vandaag genieten van een belastingvrijstelling (0%), zouden zij in de toekomst een belasting van 10% moeten betalen op hun gerealiseerde winsten boven de voetvrijstelling van 10.000 EUR. Dit terwijl het tarief van 33% (te vermeerderen met gemeentelijke opcentiemen) voor speculatieve winsten wordt behouden.

Met andere woorden, waar men op vandaag ofwel 0% belasting betaalt ofwel 33% (behoudens kwalificatie van de winsten als beroepsinkomen), dan is de kans groot dat dit na de fiscale hervorming 10% zal zijn of 33%. Van enige vereenvoudiging of uniformiteit zou er in dit geval geen sprake zijn.

Het belang van een juiste beoordeling van inkomsten als diverse inkomsten of als "normale" inkomsten wordt hierdoor aanzienlijk groter. Cryptobeleggers zullen verplicht worden hun gerealiseerde winsten in ieder geval op te nemen in de belastingaangifte. Het is echter aannemelijk dat de fiscus op basis van deze aangifte vaker een onderzoek zal opstarten, specifiek om te controleren of er geen sprake is van speculatieve inkomsten (dewelke belastbaar zijn als diverse inkomsten aan het tarief van 33%).

Deze werkwijze brengt aldus het risico met zich mee dat de fiscus, door de toekomstige (algemene) aangifteplicht voor crypto-inkomsten, een onderzoek opent naar de aard van de gerealiseerde meerwaarden. Dit kan ertoe leiden dat deze meerwaarden uiteindelijk worden geherkwalificeerd als speculatieve winsten, belastbaar aan een tarief van 33% met mogelijks de nodige belastingverhogingen of boetes.

Mining en andere crypto-inkomsten: status quo?

Wat betreft andere inkomsten uit crypto, zoals mining, harvesting, liquidity pools en yield farming, wordt in de nota van De Wever voorlopig geen uitsluitsel gegeven. Er wordt niets vermeld over eventuele wijzigingen in de fiscale behandeling van deze activiteiten, wat doet vermoeden dat de huidige regels ongewijzigd blijven. Dit betekent dat beleggers en gebruikers voorlopig blijven opereren binnen de bestaande fiscale kaders, die vaak al aanzienlijke onzekerheden met zich meebrengen.

Conclusie

De voorgestelde meerwaardebelasting van 10% op cryptocurrencies lijkt vooral een nieuwe belasting te introduceren voor beleggers die tot nu toe belastingvrij konden handelen onder het normaal beheer-regime. Speculatieve winsten blijven mogelijks onderworpen aan het hogere tarief van 33%, en de verplichting om winsten aan te geven in de belastingaangifte zal naar verwachting leiden tot meer controles door de fiscale administratie.

Hoewel deze hervorming mogelijk een stap is in de richting van een uniformer fiscaal beleid, roept ze ook vragen op over de toenemende complexiteit en de impact op kleine en middelgrote beleggers. Het blijft afwachten in hoeverre deze hervormingen daadwerkelijk zullen bijdragen aan een evenwichtig en helder fiscaal beleid voor cryptocurrencies in België.

Het huidige voorstel van een tarief van 10 procent roept eveneens de vraag op hoe lang dit percentage behouden zal blijven. Een goed voorbeeld is de evolutie van de roerende voorheffing, die aanvankelijk "slechts" 10 procent bedroeg, maar door de jaren heen stapsgewijs werd verhoogd tot uiteindelijk 30 procent. Het is dan ook niet uitgesloten dat de Belgische overheid, in het geval van nieuwe begrotingstekorten, ook dit tarief van 10 procent in de toekomst zal verhogen.

Had u graag even van gedachten gewisseld over uw cryptoportefeuille en de invoering van deze nieuwe meerwaardebelasting? Neem dan contact op met Aeacus Lawyers voor een vrijblijvend en vertrouwelijk advies.





Christophe Romero Senne Verholle


Comments


Contact

Aeacus Lawyers staat tot uw dienst voor al uw juridische vragen. U kan met ons geheel vrijblijvend contact opnemen via het onderstaande e-mailadres of door het onderstaande formulier in te vullen. Wij komen zo spoedig mogelijk bij u terug. 

bottom of page