top of page

Moet ik mijn cryptowinsten aangeven in België?

Aeacus Lawyers

Steeds vaker krijgen we van cliënten die in persoonlijke naam investeren in cryptocurrency de vraag: "Moet ik mijn cryptowinsten aangeven in België?" Om duidelijkheid te verschaffen over de fiscale behandeling van cryptowinsten, zetten we hieronder de belangrijkste aandachtspunten op een rij.

een bitcoin die werd verkocht waarvan de verkoper zich nu afvraagt of hij deze cryptowinsten moet aangeven in België
Stap 1: Cryptowinsten in België enkel aangeven bij effectieve winst

In België geldt dat je cryptowinsten pas moet aangeven wanneer er sprake is van een gerealiseerde winst. Dit betekent dat er pas een (eventuele) belastbare winst is wanneer je de coins daadwerkelijk verkoopt of inwisselt voor een andere coin.

Een voorbeeld maakt dit duidelijker: stel dat je vijf jaar geleden een coin hebt aangekocht voor 10 euro per stuk, en vandaag is diezelfde coin 10.000 euro waard. Zolang je deze coin niet verkoopt, is er enkel sprake van een "papieren winst", en hoef je deze niet aan te geven.

Een belangrijke nuance hierbij is dat wanneer je een coin omwisselt voor een andere coin, dit wél als een realisatie wordt beschouwd. Dit geldt bijvoorbeeld ook wanneer je een coin converteert naar een stablecoin. Hoewel dit geen verkoop lijkt, kan er op dat moment sprake zijn van een belastbare winst.

Stap 2: Is de winst belastbaar of niet?

Zodra er een realisatie van winst is, moeten we beoordelen of deze winst belastbaar is. In België hangt dit af van de aard van het beheer van je crypto-investeringen. Er zijn drie mogelijke scenario's:

  • Normaal beheer van privévermogen: Als je cryptoactiva als onderdeel van je privévermogen beheert en de transacties binnen een normaal beheer van het privévermogen vallen, zijn de winsten doorgaans niet belastbaar. Dit betekent dat je deze winsten niet hoeft aan te geven in je belastingaangifte.

  • Speculatief karakter: Wanneer de transacties een speculatief karakter hebben, kan de winst als een diverse inkomst worden beschouwd en wordt deze belast aan 33%. In dit geval moeten de winsten wél worden aangegeven in de aangifte. Dit scenario vraagt echter om een diepere analyse van je handelsgedrag.

  • Beroepsinkomsten: Als je cryptoactiva beroepsmatig verhandelt, kunnen de winsten worden belast als beroepsinkomsten, wat leidt tot een hogere belastingdruk. In dat geval moet je de inkomsten eveneens aangeven in je aangifte personenbelasting.

Voor een meer gedetailleerde uitleg over de verschillende kwalificaties van cryptowinsten verwijzen we naar ons eerder artikel. In dit verband merken we graag op dat er ook nog een mogelijke kwalificatie is als roerend inkomen. Dit is voornamelijk het geval bij staking en liquidity rewards. Deze inkomsten dienen ook worden aangegeven.

Stap 3: Aangeven van cryptorekeningen in de aangifte

Los van de vraag of je winst hebt gemaakt, kan je verplicht zijn om je cryptorekeningen op te nemen in je Belgische belastingaangifte. Dit geldt vooral als je een buitenlandse cryptorekening hebt, zoals een wallet op een platform als Coinbase, Binance, Kraken, Bitvavo, of andere buitenlandse exchanges. De melding van deze rekeningen moet zowel gebeuren in je jaarlijkse aangifte in de personenbelasting als bij het CAP (Centraal Aanspreekpunt van de Nationale Bank van België).

Het aangeven van een cryptorekening bij het CAP kan echter complex zijn, aangezien een wallet doorgaans geen traditioneel rekeningnummer heeft. Veel van onze cliënten ondervinden dan ook problemen om deze correct aan te geven. Toch wordt aangeraden dit te melden, desnoods per e-mail aangezien de regelgeving op dit gebied nog in ontwikkeling is.

Voor een meer gedetailleerde uitleg over wanneer je je cryptorekening moet aangeven verwijzen we naar ons eerder artikel.

Conclusie

Als je in cryptocurrency investeert en je vraagt je af of je cryptowinsten moet aangeven in België, is het belangrijk om drie zaken goed in overweging te nemen:

  1. Is er sprake van een effectieve winst? Let hierbij vooral op het omwisselen van een coin naar bijvoorbeeld een stablecoin, aangezien dit als een realisatie wordt beschouwd.

  2. Is de winst belastbaar? Winsten uit normaal beheer van privévermogen zijn niet belastbaar en moeten niet worden aangegeven, maar speculatieve of beroepsmatige winsten moeten wel worden aangegeven.

  3. Moet je je cryptorekening aangeven? Buitenlandse cryptorekeningen moeten vaak worden vermeld in de belastingaangifte en bij het CAP, ook los van eventuele winst.

Met deze stappen krijg je een helder overzicht van je verplichtingen en kun je voorkomen dat je fiscale regels over het hoofd ziet.

Mocht je nog vragen hebben bij bovenstaand overzicht of heb je een specifieke vraag aangaande je persoonlijke situatie? Aarzel dan zeker niet om een vrijblijvend gesprek met ons in te plannen.





Christophe Romero Senne Verholle

 

Comments


Contact

Aeacus Lawyers staat tot uw dienst voor al uw juridische vragen. U kan met ons geheel vrijblijvend contact opnemen via het onderstaande e-mailadres of door het onderstaande formulier in te vullen. Wij komen zo spoedig mogelijk bij u terug. 

bottom of page