top of page

Realisatie van crypto in de vennootschapsbelasting: first in first out?

Aeacus Lawyers

De fiscale behandeling van crypto en meer bepaald de realisatie van crypto binnen vennootschappen is een belangrijk onderwerp in de vennootschapsbelasting. In essentie kan de vennootschap kan kiezen uit vier methodes, zoals bepaald in artikel 3:21 KB/WVV, namelijk; Individualisering van elke coin; methode van gewogen gemiddelde prijzen; FIFO-methode (first-in-first-out); LIFO-methode (last-in-first-out).

Cryptomunten die worden gerealiseerd in de vennootschapsbelasting

Belastbare meerwaarden op cryptomunten

Wanneer een vennootschap cryptomunten realiseert met winst, ontstaat er een belastbare meerwaarde. Deze meerwaarde wordt boekhoudkundig verwerkt als opbrengst in de resultatenrekening en leidt daarmee tot een belastbaar resultaat.


De meerwaarde wordt berekend als het verschil tussen de marktwaarde van de cryptomunten op het moment van realisatie en hun boekwaarde op het moment van verwerving. De marktwaarde is de waarde van de cryptomunten in euro's op de dag van de realisatie, terwijl de boekwaarde gelijk is aan de waarde van de cryptomunten op het moment dat ze door de vennootschap werden verworven. Bij aankoop of ontginning van cryptomunten is dit de historische kostprijs, en bij ontvangst als betaalmiddel is dit de marktwaarde op de dag van ontvangst.


Methodes voor het bepalen van de aanschaffingswaarde

Bij de realisatie van cryptomunten rijst de vraag welke cryptomunten uit de portefeuille geacht worden te zijn gerealiseerd. Dit is belangrijk voor de bepaling van de aanschaffingswaarde van de gerealiseerde cryptomunten. De vennootschap kan kiezen uit vier methodes, zoals bepaald in artikel 3:21 KB/WVV:


  • Individualisering van de prijs van elk bestanddeel

  • Methode van gewogen gemiddelde prijzen

  • FIFO-methode (first-in-first-out)

  • LIFO-methode (last-in-first-out)


Cryptomunten kunnen worden beschouwd als activa met identieke technische of juridische kenmerken, wat betekent dat de vennootschap een van deze methodes kan toepassen. Het is belangrijk dat de gekozen methode consistent wordt toegepast in de boekhouding.


Individualisering van de prijs van elk bestanddeel


Bij deze methode wordt elke cryptomunt individueel geïdentificeerd en gewaardeerd. Dit is technisch mogelijk dankzij de unieke identificatie van cryptomunten via de blockchain. Het nadeel van deze methode is dat de resultaten gemanipuleerd kunnen worden door het selectief realiseren van bepaalde munten.


Methode van gewogen gemiddelde prijzen


Bij deze methode worden de uitgaande cryptomunten gewaardeerd tegen hun gewogen gemiddelde aanschaffingsprijs. Deze gemiddelde prijs kan worden berekend na elke aanschaffing van cryptomunten of periodiek. De boekwaarde van de gerealiseerde cryptomunten wordt berekend door de totale aanschaffingsprijs te delen door het totale aantal cryptomunten in de portefeuille.


FIFO-methode (first-in-first-out)


De FIFO-methode gaat ervan uit dat de eerst verworven cryptomunten ook als eerste worden gerealiseerd. De cryptomunten die in voorraad blijven, worden geacht de laatst verworven activa te zijn.


LIFO-methode (last-in-first-out)


Bij de LIFO-methode worden de laatst verworven cryptomunten als eerste gerealiseerd. De oudste voorraden blijven hierdoor het langst in de portefeuille.


Aftrekbare minderwaarden op cryptomunten

Wanneer cryptomunten worden gerealiseerd tegen een lagere prijs dan hun boekwaarde, ontstaat er een minderwaarde. Deze minderwaarde wordt boekhoudkundig uitgedrukt in de resultatenrekening. De vraag is vervolgens of deze minderwaarde fiscaal aftrekbaar is.


In principe zijn minderwaarden aftrekbaar als beroepskosten, zolang ze voldoen aan de algemene voorwaarden van artikel 49 WIB92. Dit artikel stelt dat kosten aftrekbaar zijn wanneer ze gemaakt zijn om belastbare inkomsten te verkrijgen of te behouden. Zolang er geen specifieke fiscale bepaling is die stelt dat minderwaarden op cryptomunten niet aftrekbaar zijn, kunnen dergelijke minderwaarden fiscaal worden afgetrokken. Dit principe werd bevestigd door de Dienst Voorafgaande Beslissingen.


Conclusie

Het realiseren van meerwaarden op cryptomunten leidt tot een belastbaar resultaat in de vennootschapsbelasting. Vennootschappen hebben de keuze uit verschillende methodes om de aanschaffingswaarde van cryptomunten te bepalen, waarbij consistentie in de boekhoudkundige verwerking van groot belang is. Bij minderwaarden is er onder de huidige regelgeving ruimte voor fiscale aftrekbaarheid, mits voldaan wordt aan de voorwaarden van artikel 49 WIB92. Dit biedt vennootschappen de mogelijkheid om verliezen op cryptomunten fiscaal te verrekenen, wat van belang kan zijn in een markt gekenmerkt door volatiliteit. Heeft u hulp nodig, neem dan contact op met ons om uw juridische mogelijkheden te bespreken. Een afspraak kan per e-mail of via onze afspraakpagina.





Christophe Romero Senne Verholle

Opmerkingen


Contact

Aeacus Lawyers staat tot uw dienst voor al uw juridische vragen. U kan met ons geheel vrijblijvend contact opnemen via het onderstaande e-mailadres of door het onderstaande formulier in te vullen. Wij komen zo spoedig mogelijk bij u terug. 

bottom of page