Steeds meer cryptobeleggers kiezen ervoor om hun activiteiten in verband met crypto onder te brengen in een vennootschap om zo onderworpen te worden aan de vennootschapsbelasting. Deze keuze kan fiscaal voordelig zijn, omdat vennootschapsbelasting doorgaans lagere tarieven hanteert dan de progressieve tarieven van de personenbelasting. Alle inkomsten uit cryptomunten worden in een vennootschap belast als winst, wat voor neerkomt op een tarief van 25%, of 20% voor KMO’s op winsten tot 100.000 euro.
In dit artikel gaan we dieper in op de fiscale gevolgen van het onderbrengen van crypto gerelateerde activiteiten in een vennootschap, met bijzondere aandacht voor de boekhoudkundige kwalificatie, waardering en fiscale behandeling van cryptomunten die verworven worden via mining.
Inbreng van cryptomunten in een vennootschap
Een eerste belangrijk aspect om te overwegen bij het onderbrengen van cryptomunten in een vennootschap, is dat het fiscaal gezien voordeliger kan zijn om een nieuwe activiteit te starten binnen de vennootschap. Indien bestaande cryptomunten worden ingebracht in de vennootschap, kan deze inbreng als een realisatie van de portefeuille worden beschouwd door de natuurlijke persoon-inbrenger, wat leidt tot een onmiddellijke belasting in de personenbelasting op basis van artikel 90, 1° WIB 1992 (behoudens normaal beheer). In dit geval kan het aangeraden zijn om een fiscale ruling aan te vragen.
Fiscale behandeling van crypto in de vennootschapsbelasting
De vennootschapsbelasting belast alle inkomsten, ongeacht hun oorsprong of aard, als beroepsinkomsten. Dit betekent dat crypto gerelateerde inkomsten altijd als winst worden beschouwd, wat fiscale gevolgen heeft bij zowel de verwerving als de realisatie van cryptomunten. Dit is het grote verschil met de personenbelasting. Hier kunnen de inkomsten uit crypto op verschillende manieren worden belast. Hieronder gaan we in op enkele aandachtspunten gerelateerd aan crypto-inkomsten.
Ontginning van cryptomunten
De ontginning van cryptomunten, ook wel bekend als ‘mining’, is een complex proces waarbij gespecialiseerde hardware en software worden ingezet om transacties op een blockchainnetwerk te valideren. De beloning hiervoor bestaat uit nieuwe cryptomunten die aan de miner worden toegekend. Een cruciale vraag is hoe deze beloning fiscaal moet worden gekwalificeerd: als een zelfgeproduceerd actief, of als een vergoeding in natura voor de geleverde dienst aan het netwerk?
Belastbaar inkomen ingevolge artikel 24, 1° WIB92: primauteit van het boekhoudrecht
Alle inkomsten van een vennootschap worden beschouwd als exploitatiewinst. Dit betekent dat inkomsten uit cryptomining vallen onder artikel 24, 1° WIB 1992, dat bepaalt dat alle inkomsten voortvloeiend uit de activiteiten van een onderneming belastbaar zijn als beroepsinkomsten. Hierbij wordt de winst van de vennootschap bepaald aan de hand van de toename van het netto-actief tijdens het belastbaar tijdperk.
Volgens de vaste rechtspraak van het Hof van Cassatie moet de belastbare winst van een vennootschap in beginsel worden vastgesteld volgens de boekhoudkundige regels. Dit betekent dat de fiscale behandeling van cryptomunten grotendeels afhankelijk is van hoe ze boekhoudkundig worden gewaardeerd. Hierbij is het van belang om na te gaan of cryptomining te aanzien is als dienst onder bezwarende titel.
Een veelvoorkomende visie is dat cryptomining geen dienst onder bezwarende titel is, omdat er geen contractuele relatie bestaat met een specifieke tegenpartij. De miner levert immers geen directe dienst waarvoor hij een vergoeding in cryptomunten kan opeisen. Dit zou impliceren dat de ontvangen cryptomunten geboekt kunnen worden aan hun historische kostprijs, zonder onmiddellijke fiscale resultaatserkenning. Meer specifiek zou dit niet leiden tot een onmiddelijke belasting aan marktwaarde van de ontvangen cryptomunten.
Een alternatieve visie is dat cryptomining wél als een dienst onder bezwarende titel moet worden beschouwd, waarbij de ontvangen cryptomunten een vergoeding in natura vormen voor de geleverde prestatie aan het netwerk. In dit geval zouden de cryptomunten mogelijk gewaardeerd moeten worden aan hun marktwaarde, wat kan leiden tot een onmiddellijke fiscale winsterkenning en bijgevolg belasting.
Bij Aeacus Crypto Lawyers zijn we van mening dat er geen sprake kan zijn van een dienst onder bezwarende titel waardoor er van een onmiddellijke belasting aan marktwaarde geen sprake kan zijn. Er zal pas sprake zijn van een belastbare winst wanneer de geminde coins verkocht worden of omgeruild worden naar een andere coin.
In de praktijk zien we vaak dat miners hun geminede coins onmiddelijk omruilen voor een stable coin. In dit geval zal dit wel direct leiden tot een fiscale winserkenning. Echter niet door het minen van de coins zelf maar wel door het ruilen van de geminede coins voor stable coins.
Waardering en fiscale behandeling van cryptomunten
De waardering van cryptomunten is eveneens een cruciaal aspect in de fiscale behandeling ervan. De boekhoudkundige regels bepalen dat activa in principe moeten worden gewaardeerd aan hun historische kostprijs, tenzij de fiscale wetgeving anders bepaalt. Dit betekent dat cryptomunten die door een vennootschap worden gemined, moeten worden geboekt op basis van de kosten die gepaard gaan met de miningactiviteiten, zoals elektriciteit, huur van servers en afschrijvingen van hardware.
Een mogelijke uitzondering hierop is de situatie waarin de cryptomunten worden beschouwd als een vergoeding in natura. In dat geval kan er aanleiding zijn om de cryptomunten te waarderen aan hun marktwaarde, wat kan resulteren in een onmiddellijke fiscale winsterkenning.
Realisatie van cryptomunten en meerwaardebelasting
Wanneer cryptomunten door de vennootschap worden verkocht of omgezet in fiatgeld (zoals euro’s of dollars) of stable coins, wordt er een meerwaarde gerealiseerd die belastbaar is in de vennootschapsbelasting. De meerwaarde wordt berekend als het verschil tussen de verkoopprijs en de boekwaarde van de cryptomunten.
Indien cryptomunten daarentegen in waarde dalen, kunnen de minderwaarden onder bepaalde voorwaarden aftrekbaar zijn. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer cryptomunten zijn geboekt als vlottende activa en de waardevermindering wordt aangetoond.
Conclusie
Het onderbrengen van cryptomunten in een vennootschap kan fiscaal aantrekkelijk zijn, mits de juiste boekhoudkundige en fiscale regels worden gevolgd. Dit voornamelijk indien de cryptoactiviteit door de fiscale administratie als beroepsmatig gekwalificeerd kan worden.
Of cryptomunten nu worden verworven door mining, als betaalmiddel of door aankoop, het is van essentieel belang om ze op de juiste manier te boeken en te waarderen. Daarnaast moet er rekening worden gehouden met de fiscale behandeling van meer- en minderwaarden bij de realisatie van deze activa.
De keuze om crypto gerelateerde activiteiten in een vennootschap onder te brengen vereist zorgvuldige planning en een goed begrip van zowel de boekhoudkundige als de fiscale implicaties.
Heeft u hulp nodig, neem dan contact op met ons om uw juridische mogelijkheden te bespreken. Een afspraak kan per e-mail of via onze afspraakpagina.
Christophe Romero Senne Verholle
Opmerkingen